Aiskrim Goreng

Dalam Facebook semalam, aku ada cerita pasal aku buat aiskrim goreng kan.. Nak ikutkan aku tetiba teringin nak makan aiskrim goreng ni.. Tapi kalau nak beli, time bulan puasa ni mana nak jual kat Bazaar kan.. Mau cair la aiskrim tu jawabnye kalau nak tunggu time berbuka..

Jadi aku pun carik-carik la cara nak buat dia dalam internet.. Gila semangat ni! Rasa-rasa dah konfiden nak buat tu, aku pun suruh la kakak aku beli aiskrim.. Abang ipar aku pulak aku suruh beli roti.. Aku jadi tukang buat..


Cara nak buat dia simple sangat.. Korang cuma perlukan:
  1. Roti sandwich kosong, tak kisah la Gardenia atau high 5 atau apa brand pun..
  2. Cawan yang tak ada pemegang (holder)
  3. Aiskrim (perisa ikut suka hati)
  4. Plastik bungkus lauk (yang kalau beli nasi lemak tu, sambal asing dia letak dalam plastik

Turutan proses membuat sebijik aiskrim goreng:
  1. Roti sandwich tadi, korang letak atas chopping board 2 keping, asingkan.. Jangan letak roti tu di atas roti yang lain.
  2. Tekapkan cawan tu ke atas kedua-dua roti, buat secara berasingan.. Tekap cawan tu sambil pusing-pusing sikit cawan dia, sampai terputus roti yang di bahagian dalam dan luar cawan tu.
  3. Susun roti yang korang dah dapat dalam bentuk bulatan tu sebelah-sebelah
  4. Letak satu scoop aiskrim di atas sekeping bulatan roti tadi
  5. letak bulatan roti yang lagi sekeping di atasnya.. Kira nanti aiskrim yang korang scoop tadi akan diapit oleh dua kepingan bulatan roti tu.. Macam sandwich aiskrim..
  6. Kelimkan hujung bulatan roti tu (macam karipap pun boleh), nak bagi melekat, korang basahkan sikit sepanjang hujung bulatan tu..
  7. Bungkus dalam plastik.. Letak dalam freezer paling kejap 4 jam.. Biar rotinya keras..
  8. Lepas dah beku dalam freezer tu, bawak keluar dan goreng dalam minyak banyak..

Hasilnya.. Taraaa...


"Dapur kotor sikit sebab masak macam-macam untuk berbuka"

"Kalau kedai mamak ni, mau jual sampai RM3.50 ni.. Jimatttt"


Sedikit tips untuk buat benda ni, sebelum korang scoop aiskrim tu, pastikan aiskrim tu keras betul-betul keras, beku la kiranya.. Kalau lembik sikit-sikit, nanti korang susah nak kelim roti tu.. Lepas kelim nanti terbukak balik.. Tak pun aiskrim tu meleleh-leleh pulak..

Lepas tu, minyak tu pastikan banyak dan panas.. Sebab korang hanya nak goreng bahagian luar je nak bagi roti tu rangup.. Kalau boleh, bila dimasak dalam minyak, separuh dari aiskrim tu dah tenggelam dalam minyak.. Jangan goreng lama sangat sebab aiskrim kan manis, banyak gula.. Bila panas sangat dia cepat hangus..

Lepas letak dalam minyak, balik-balikkan roti tu sampai agak dua-dua belah dah perang keemasan camtu, angkat dan bungkus dalam tisu.. Pedap sikit-sikit nak kurangkan minyak.. Nanti muak pulak lepas tu banyak sangat kolesterol.. Makan lepas dah siap goreng tu cepat-cepat sebab nanti kalau aiskrim cair dah tak sedap.. Lagipun walaupun lepas digoreng, tak panas sangat pun, dalam dia kan aiskrim sejuk..

Korang try la.. Sebab memang jimat gila kalau buat sendiri.. Dah la senang.. Kalau meniaga ni konfem untung sakan.. Hahahaha..

No comments:

Post a Comment

You can post your comments, responses, opinions or anything here. Thanks for visiting my blog..